Erős menstruációs fájdalom akár hányingerrel - van segítség

Erős menstruációs fájdalom akár hányingerrel - van segítség

A dismenorrhea nevű nagyon erős menstruációs fájdalom nem tekinthető természetesnek, különösen, ha olyan további panaszokkal jár, mint például hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés, puffadás. A házilag kipróbálható fájdalomcsökkentési lehetőségekről és az orvosi kezelési lehetőségeiről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész beszélt.

Komoly fájdalom és társuló panaszok

A dismenorrhea nevű jelenség, vagyis a menstruációval járó fájdalom bizonyos mértékig természetes, de egyes esetekben szinte elviselhetetlenné is válhat. Az alhasban és a derékban kialakuló fájdalom körülbelül minden tizedik nőnél nagyon komoly, és 1-3 napig tartó rosszullétet okoz. Az elsődleges dismenorrhea mellett a másodlagos jelenség olyan betegségek következménye lehet, mint az endometriózis, a méhmióma vagy a kismedencei gyulladásos betegség.
Az akár a combokba is sugárzó fájdalom mellett olyan tünetek is tovább nehezíthetik a helyzetet, mint a hányinger, hányás, a hidegrázás, az erős izzadás, a hasmenés vagy éppen székrekedés, a puffadás és a fejfájás.  Ha ilyen súlyos panaszok mutatkoznak vagy a fájdalom nem csak menstruáció alatt jelentkezik, mindenképpen ajánlott az orvosi kivizsgálás.

Így segíthetünk magunkon otthon

Fájdalmas menstruáció esetén szükséges lehet az orvosi kezelés.Enyhébb, ritkábban jelentkező vagy más betegség gyanúját fel nem vető esetekben egy-egy fájdalmas epizód kapcsán elég lehet egy vény nélküli fájdalomcsillapító, görcsoldó készítmény. Elérhetőek kifejezetten menstruációs görcsökre kifejlesztett gyógyszerek is, amelyek enyhítik a méh izmainak összehúzódása és elernyedése miatt kialakuló fájdalmat.  Segíthetnek olyan házilag kivitelezhető módszerek is, mint a meleg zuhany, a meleg borogatás az alhason, a has enyhe masszázsa és egyes gyógynövény készítmények, például a cickafark-, a kamilla- és a barátbors teák. Hosszútávon sokaknak beválik a relaxáció, a meditáció és mindenképpen jó hatású a rendszeres fizikai aktivitás. Nagyon erősen javasolható a dohányzás abbahagyása is. 

Komoly panaszoknál szükséges az orvosi kezelés

- Nem ritka, hogy a házilagos segítség mellett szükség van orvosi vizsgálatra és kezelésre is – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Elrendelhetünk például hormonális fogamzásgátlót, akár tabletta, akár méhen belüli eszköz, akár más formában, amivel megszüntethető az ovuláció és a menstruációs görcsök. A kivizsgálás során azonban fény derülhet betegségre is – tipikusan ilyen az endometriózis, a miómák, ciszták jelenléte -, ilyenkor természetesen ezt a betegséget kell kezelni. Viszonylag gyakran találkozunk kismedencei gyulladásos betegséggel, amire utalhat az erős medencetáji fájdalom, a fáradtság, a szabálytalan menstruáció, a köztes vérzés, a folyás, a gyakori vizelési inger, a hányás, a láz, a derékba vagy a végbélbe sugárzó fájdalom. Számos oka lehet tehát az erős menstruációs fájdalomnak, a nőknek pedig nem szabad a jelentős, életminőséget rontó tüneteket természetesnek tekinteni, és mielőbb orvoshoz kell fordulni a kiváltó okok tisztázása és a fájdalom enyhítése végett.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Megosztás: