Migrénes? Fogadja meg a neurológus tanácsait!

Migrénes? Fogadja meg a neurológus tanácsait!

Bár a migrén szót gyakran a fejfájás szinonímájaként használják, aki valóban migrénes, az pontosan tudja, mi a különbség a két kifejezés közt. Ez az életminőséget jelentősen befolyásoló betegség akár napokra is „betegállományba” kényszerítheti az embert, ezért nem csak a kezelése, de a lehetséges megelőzése is igen fontos. Dr. Para Szabolcs, a Neurológiai Központ neurológusa osztotta meg velünk a legfontosabb tanácsokat.

A migrén jellemzően csak a fej egyik oldalán jelentkezik

A migrén egy többnyire féloldali, lüktető fájdalom, ami azonban jelentkezhet a homlok- és halántéktájékon is. Az erős fény, zaj, szagok tovább fokozzák a fájdalom erősségét. Gyakran egyéb tünetek is kísérik, például hányinger, hányás. A roham néhány vagy sok órán át is tarthat és akár hetente többször is jelentkezhet. Előfordulása nők között kb. 25%-os, a férfiak között 17%-os.
Létezik migrén aura nélkül, migrén aurával, és van migrénes aura is, fejfájás nélkül. Az aura maga egy neurológiai tünet, ami olyan vizuális zavarokat foglal magában, mint a szem előtt villódzó színes foltok, az átmeneti látászavar, de ide tartoznak az olyan típusú zavarok is, mint a szaglásérzékenység, a hidegrázás, a test egyik felének bizsergése és a beszédzavar is. (Az aurás migrénnek is több altípusa van, ezeket a neurológus képes elkülöníteni.)  Krónikus migrénnek nevezzük a több mint 3 hónapon át, több mint havi 15 napon át előforduló fejfájást. 

Ezek a neurológus tanácsai

  • Figyeljünk a bevezető szakaszra!

A migrén kezelésében jó hatású lehet a Botox-kúra.A migrénes betegek az esetek nagy részében megfigyelik, hogy a rohamot megelőző órákban vagy akár napokban közérzetükben és/vagy viselkedésükben változások következnek be. Ezt nevezik bevezető szakasznak vagy prodromának, amely során olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hangulatváltozás eufórikus vagy depresszív irányban, kimerültség, gyakori ásítozás, koncentrációs nehézség, gyakori vizelés, hasmenés vagy székrekedés, étvágycsökkenés vagy éppen valamilyen étel erős kívánása. Ez utóbbit ugyanakkor körültekintően kell kezelni, mert előfordulhat, hogy ha valaki az édes íz, a csokoládé után sóvárog, éppen az váltja ki nála a migrént.

  • Alakítsuk ki a megfelelő életmódot! 

Alvás, étkezés, mozgás – ez a három faktor nagyon fontos a migrén megelőzésben. A jó minőségű, 7-9 órányi alvás döntő a fejfájás kiküszöbölése és számos más egészségi szempontból is. Éppen ezért kiemelt jelentőségű az esetleges alvászavarok kivizsgálása és kezelése szomnológus közreműködésével.
Az étrend felépítése ugyancsak nagy szerepet játszik a migrén kezelésében, ugyanis egyes ételek, italok kiválthatják a rohamokat. Sokaknál a koffein, az alkohol, a csokoládé, a glutamát tartalmú ételek, a csípős fogások provokálják a migrént, ezeket természetesen ajánlatos elkerülni. Azt is sokan megfigyelik, hogy a rendszeres, kisebb mennyiségű étkezések segítenek egyensúlyban tartani a szervezetet, így ritkábban jelentkezik migrén. Mindezt megtámogathatja a rendszeres mozgás, különösen a szabadtéri változat, ugyanis mind az alvást, mind az étkezési ritmust megerősítheti. A hét legtöbb napján legalább 30 perces fizikai aktivitást minden szempontból ajánlatos beiktatni. Ráadásul a mozgás az esetleges túlsúly leadásában is segít, ami úgy kapcsolódik a fejfájáshoz, hogy a plusz kilók által fenntartott krónikus gyulladás a migrén kialakulásához is hozzájárulhat. 

  • Kezeljük a stresszt!

Mivel a stressz önálló rizikófaktora lehet a fejfájásoknak, ezért érdemes mindent megtenni a hatékony kezelése érdekében. E tekintetben segíthetnek a relaxációs technikák, a meditáció, a jóga, a pszichológus által vezetett kognitív viselkedés terápia és nagyon sokat jelenthetnek például a betegcsoportok, amelyekben a társas támogatás szolgálhat pszichés segítségként.

  • Tartsuk be az orvosi utasításokat!

Amikor az orvos a teljes kórtörténet megismerése és a kivizsgálás után felállít egy kezelési tervet a migrénes rohamok ellen, nagyon fontos, hogy kövessük a javaslatokat, utasításokat, hiszen így lesz a legnagyobb esélyünk arra, hogy elkerüljük a migrént. Ez főként a megelőző kezelésnél fontos, ami akkor javasolt, ha havi 4-5 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó, az alkalmazott kezelésre nem reagáló fejfájások jelentkeznek. Ilyen esetben a betegnek folyamatosan kell szedni egy gyógyszert, azért, hogy ne alakuljon ki akár minden másnap a migrén.
- Természetesen vannak specifikus rohamgyógyszerek is, amelyek azonban havi 10 alkalomnál többször nem ajánlott bevenni és szintén nem ajánlottak a kábító fájdalomcsillapítók sem. Ugyanakkor beválhat a speciálisan alkalmazott Botox-kezelés is, amellyel hónapokra kiküszöbölhetőek lehetnek a rohamok – ismerteti dr. Para Szabolcs, a Neurológiai Központ neurológusa. - Migrén kezelésnél a Botox-injekciókat a fej és a nyak területére injektáljuk, hogy a benne található exotoxin nevű anyag csökkentse azt a feszültséget az ott elhelyezkedő izmokban. Ez a görcs ugyanis kiváltója lehet a migrénes rohamoknak. A kúraszerűen alkalmazott Botox-terápia már néhány kezelés után hatékony, és ha 12 hetente megismétlik a kezelést, akár tartósan is meg lehet szabadulni a kínzó migrénes fejfájástól. 

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Megosztás: