A szerteágazó tünetek miatt hosszú idő eltelhet a diagnózisig. A tünetei ugyan nem életveszélyesek, de kellemetlenek, huzamosabb idő alatt pedig komolyan befolyásolják az életminőséget. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a hisztamin intoleranciával kapcsolatban kérdeztük.
Milyen tünetek kapcsán gondoljunk hisztamin intoleranciára?
A tünetek valóban igen sokfélék lehetnek. A légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. A hisztamin intolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom. Ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni.
Mi okozza a tüneteket?
A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim alacsony szintje okozza. Attól függően, hogy kinél milyen mértékű a csökkenés, eltérő súlyossággal és gyakorisággal jelentkezhetnek a tünetek. A panaszokat ugyanis a szervezetben hisztamint felszabadító, vagy magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása okozza. Ha valakinél nagyon kevés DAO enzim termelődik, már kis mennyiségű étel fogyasztása miatt is erősebb tünetekre számíthat.
Hogyan zajlik a vizsgálat?
A DAO értékét vérvizsgálattal tudjuk meghatározni. A vérmintát laboratóriumban elemzik, 10 alatti érték szinte biztosan pozitívnak tekinthető, de 10 feletti érték esetén sem zárható ki a hisztamin intolerancia. Dr. Németh Alíz kiemelte, hogy a csökkent DAO enzim szintet mindig a beteg tüneteivel és más vizsgálati eredményekkel összhangban kell értékelni. A kivizsgálás során ki kell zárni az egyéb, hasonló panaszokat okozó betegségeket, felszívódási zavarokat – például laktóz intolerancia vagy irritábilis bél szindróma – is.
Mire kell figyelni kivizsgálás előtt?
Az első lépésben az orvos kérdéseket fog feltenni, a válaszaink megerősítik vagy kizárják egyes betegségek gyanúját. Ez alapján határozza meg, hogy milyen vizsgálatokat kell a továbbiakban elvégeztetnünk a diagnózishoz. Nagyon lényeges tehát, hogy minél pontosabb válaszokat tudjunk adni a tüneteinkről. Ehhez érdemes a vizsgálat előtti 2-3 hétben tüneti naplót is vezetni, amiben feljegyezzük, hogy milyen panaszok, mikor, például étkezésekhez köthetően jelentkeztek. Emellett arra is figyelni kell, hogy bizonyos gyógyszerek szedése - például izomlazítók, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, gyomorégés elleni szerek, antidepresszánsok – is befolyásolja a hisztamin termelődését a szervezetben. Ezek elhagyásáról konzultáljunk a kezelőorvosunkkal a vizsgálat előtt!
Mi történik a diagnózis után?
Amennyiben a tüneteket valóban hisztamin intolerancia okozza, diétát kell tartani. A magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztását mellőzzük, illetve fontos bizonyos konyhai praktikákat is követni a vásárlás és főzés során. Ezeket a diéta kezdetén dietetikussal érdemes egyeztetni. A kezelést alapvetően a diéta jelenti, alkalmanként van lehetőség – ha nem tudjuk másként megoldani – DAO enzim pótlására, a tablettát étkezés előtt bevéve meg lehet előzni a tünetek kialakulását.
Forrás: Budai Allergiaközpont