Ha valaki tejallergiás, még egyáltalán nem biztos, hogy a tej fogyasztását teljes mértékben mellőznie kell. Elképzelhető, hogy a hőkezelt tejtermékeket – például süteményekbe sütve – fogyaszthatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen vizsgálattal lehet ezt megállapítani.
Az allergia kivizsgálása hagyományos allergiateszttel
A hagyományos allergiateszt csak az allergén-specifikus IgE-t mutatja ki, ami azt jelenti, hogy a tej ellen az allergiás személy szervezetében termelődő ellenanyag mértékét vizsgálja. Az allergén-specifikus azt jelenti, hogy minden allergénre van egy csak rá jellemző IgE ellenanyag, az allergia tesztek így képesek megállapítani, hogy melyik allergén – ételallergia esetén például a tej, a tojás vagy szója stb. – okozza a tüneteket. Ha ez az érték emelkedett a szervezetben, akkor az allergiát jelez.
Komponens alapú allergiavizsgálat
A hagyományos allergiatesztekhez képest részletesebb adatokat közöl a komponens alapú allergiavizsgálat. Ez már nemcsak az allergén-specifikus IgE-t vizsgálja, hanem az allergén egyes összetevőit, vagyis komponenseit is képes kimutatni. Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy ez azért nagyon lényeges, mert az egyes komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.
„Míg a hagyományos tesztek pozitív eredménye alapján teljes mértékben eltiltottuk a tejallergiás beteget a tejtartalmú ételek fogyasztásától, a komponens alapú allergiavizsgálat eredménye alapján már egyáltalán nem biztos, hogy ezt kell tennünk. Ma már tudjuk, hogy a tejfehérje, amit korábban egyként kezeltünk, valójában több összetevőből áll. Ezek az alfa-laktalbumin (nBos d 4), beta-laktoglobulin (nBos d 5) és a kazeinek (nBos D 8). Attól függően, hogy melyik tejfehérje érték emelkedett a gyermeknél, a high vagy a low risk csoportba soroljuk.”
High risk – ha a kazeinek értéke emelkedett
A kazeinek (nBos D 8) hőstabilak, ezért sokkal ellenállóbbak a konyhatechnológiai beavatkozásokra. Ha ez az érték magasabb, akkor valószínűsíthető, hogy a gyermek a tejmentes diétázással nehezebben „növi” ki a tejallergiáját.
Low risk – ha az alfa-laktalbumin és a béta-laktalbumin értéke magasabb
Az alfa-laktalbumin (nBos d 4), vagy a béta-laktoglobulin (nBos d 5) fehérjék nem hőstabilak. Így, ha ezek valamelyike okozza az allergiás reakciót, akkor adott esetben a gyermek fogyaszthatja a hőkezelt tejterméket – például süteménybe sütve – mert ezáltal már jelentősen veszítenek az allergizáló hatásukból. A tejmentes diéta ebben az esetben tehát könnyebben kivitelezhető, illetve idővel várhatóan el is hagyható. Ha az alfa-laktalbumin vagy béta laktalbumin okozza, akkor a gyermekek nagyobb valószínűséggel növik ki a tejallergiát. Tejallergia esetén tehát a komponens alapú vizsgálat eredménye nagyon lényeges útmutatást ad a további kezelés, a diéta szempontjából.
Forrás: Budai Allergiaközpont