Az emberi máj egy számos életfontosságú funkcióval bíró, hihetetlen teherbírású szerv, amelyet azonban változatos módokon tudunk károsítani, sokszor akartunkon kívül. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus azokat a tényezőket összegezte, amelyek a leginkább májkárosító hatásúak, és szűrés, kivizsgálás jelentőségére is felhívta a figyelmet.
Ne várjuk meg a májkárosodás súlyos tüneteit!
A májunk egy csodálatos szerv: mindennap epét termel, tápanyagokat állít elő, megtisztítja a méreganyagoktól a vért, lebontja az alkoholt és a gyógyszereket, szabályozza a vércukor- és a hormonszinteket, tárolja a vasat és még sok más feladatot is végez.
- Éppen a szerv hatalmas jelentősége miatt lenne fontos, hogy ne várjuk meg a súlyos tüneteket, amelyek az esetleges károsodására utalnak – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Nem lenne szabad addig halogatni a kivizsgálást, amíg már sárgaság és jobb oldali hasi fájdalom, esetleg étvágytalanság, fogyás, zavartság, vagy véres vizelet, széklet hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nagy baj van. Aki enyhe tüneteket tapasztal, vagy éppen tudja, hogy valamilyen rizikófaktor veszélyeztetheti a mája egészségét, nagyon jól teszi, ha részt vesz egy kivizsgáláson, hiszen minél korábban fedezzük fel a májbetegségeket, annál jobb esélyeink vannak a kezelésre. A máj károsodása ugyanis egy bizonyos ponton túl már nem fordítható vissza.
Ezek a májkárosodás fő rizikófaktorai
- Túl sok alkohol
Az alkoholos zsírmáj betegség kezeletlenül előbb-utóbb a máj gyulladásához, hepatitiszhez vezethet, amiből később, a hegesedés miatt cirrózis, sőt akár májrák is kialakulhat. És mindehhez elég csupán naponta négy adag alkohol a férfiaknak, és két adag a nőknek, bár mára már az is bebizonyosodott, hogy az alkoholfogyasztásnál nincs olyan minimális mennyiség, ami még egészségesnek mondható. Azonban mire az alkoholfogyasztás miatt feltűnő tünetek alakulnának ki, addig a máj már erősen károsodott. A jó hír viszont az, hogy ha a zsírmáj stádiumában sikerül felhagyni ezzel a szokással, akkor az állapot még visszafordítható lehet. A zsírmáj meglétéről pedig legkönnyebben egy fájdalommentes máj szerkezeti vizsgálattal lehet megbizonyosodni.
- Elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint
Ezek a feltételek nem-alkoholos zsírmáj betegséget okozhatnak, ami ugyanolyan folyamatot indíthat be, amint az alkohol eredetű zsírmáj. A zsírmáj pedig a májtranszplantációk leggyorsabban terjedő oka a világon. A megoldás egyik alappillére a testsúlycsökkentés, ami tartósan és egészségesen is megtörténhet, ideális esetben az életmód orvoslás segítségével. (Hasznos tipp lehet, hogy e tekintetben a kávéfogyasztás is előnyösnek bizonyult, bár önmagában természetesen sem a fogyás, sem a zsírmáj elleni küzdelem nem építhető kizárólag erre.)
- Meglévő májbetegség
Ha a családban vagy az adott személynél diagnosztizált májbetegség van jelen, az minden további károsodásra fogékonyabbá teszi a szervet. Például a hepatitisz B és C önmagában is a májdaganat rizikófaktora. Ha pedig egy közeli hozzátartozót érint olyan genetikai eredetű májbetegség, mint például a hemokromatózis, a Wilson-kór vagy az Alpha-1 antitripszin hiány, akkor nagyon kell figyelni az esetleges tünetekre, minden évben ellenőriztetni kell a májenzimek szintjét és alapvetően tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól.
- Mérgeknek való kitettség
Miközben a máj felelős a méreganyagok kitisztításáért a vérből, a túlzott kitettség károsíthatja a szervet. Ezért érdemes minden háztartásban használatos kemikáliánál elolvasni a figyelmeztető jelzést és fogyasztás előtt megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy a rovarirtószerek maradványai is el legyenek távolítva. E tekintetben érdemes biotermékeket vásárolni. Azok pedig, akik eleve májbetegséggel küzdenek, lehetőleg ne olyan munkakört válasszanak, ahol májkárosító anyagokkal kell dolgozni.
- Májkárosító hatású táplálékkiegészítők
Csak azért, mert egy termék „természetesnek” vagy „bionak” van felcímkézve, még nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek. Több ilyen jellegű készítmény ugyanis összefüggésbe hozható a májkárosodással. (Amerikában például a májkárosodások 20%-t ilyen okok miatt következik be, nem véletlenül hoztak létre egy LiverTox® nevű adatbázist, ahol az egyes készítmények és összetevők májra gyakorolt hatását elemzik.) Éppen ezért főként májbetegeknek ajánlott, hogy ha új táplálékkiegészítőt terveznek szedni, egyeztessenek a kezelőorvosukkal erről.
Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)