A napfény jót tehet, de nem mindig elég a zsíros bőr kezeléséhez

A napfény jót tehet, de nem mindig elég a zsíros bőr kezeléséhez

A zsíros bőr gyakran együtt jár a tágabb pórusokkal, a fénylő felülettel, amelynek ugyan jót tehet a napfény, azonban nem feltétlenül elég a kezeléshez. Peterman Krisztinának a Dermatica kozmetikus mesterének tanácsait követve hosszú távon is orvosolható lehet ez az esztétikai probléma.

A túlszárítás sem hasznos

A zsíros bőr ápolásának kulcsa, hogy megtaláljuk az egyensúlyt: nem szabad, hogy túl zsíros legyen, ugyanakkor a megfelelő természetes bőrbarriert, lipidköpenyt is fenn kell tartani. Természetesen érdemes azt is kideríteni, miért vált zsírossá, olajossá a felület, esetleg genetikailag ilyen, a hormonváltozások eredményezték ezt a hatást, esetleg a stressz vagy helytelen étrend áll a háttérben. Ha – akár góckutatás segítségével - megvan a forrás, ami nem minden esetben könnyen beazonosítható, annak kezelésével is foglalkozni kell a probléma megoldásához. Mindenesetre a páciensek maguk is sokat tehetnek a zsíros bőr ápolásáért, bizonyos esetekben pedig szükséges szakember bevonása is – hangsúlyozza a szakember.

Kozmetikus mester tanácsai zsíros bőrűeknek

  • A zsíros bőr ápolását nyáron is érdemes kozmetikus mesterre bízni.Minden reggel, este és mozgás után is mossunk arcot! A mosás viszont ne jelentsen dörzsölést, különösen ne túl gyakori radírozást, ami irritálhatja a bőrt és ront a megjelenésén.
  • Válasszunk minimum két fázisú bőrtisztító készítményeket, és meleg vízzel mossunk arcot.
  • Használjunk gyengéd, finom arclemosót! Sok zsíros bőrű ember azt hiszi, minél erősebb, durvább arclemosót használ, annál jobban ki tudja szárítani a bőrét. Ezzel szemben az erősebb termékek irritálják a bőrt és fokozott faggyútermelésre késztetik. Ugyanez igaz az olajos és alkoholos bázisú tisztítószerekre is.
  • Hidratáljunk minden nap! Gyakori félreértés, hogy a zsíros bőr nem igényel hidratálást, holott ez nem igaz. A vízhiányosság ugyanis nem egy bőrtípus, hanem a bőr állapota, amely minden bőrtípusnál (zsíros, száraz, normál) előfordulhat.
  • Soha ne feküdjünk le anélkül, hogy lemosnánk a sminket, illetve a napi anyagcsere matériánkat, valamint a napi ránk rakodó port, szmogot, egyéb anyagokat.
  • Próbáljuk ki a mattító (blotting) papírt! Ezeket a papírocskákat gyengéden az arc zsíros területeire kell nyomni, így néhány másodperc alatt felszívja a felesleges zsírréteget. Fontos, hogy ne dörzsölgessük végig az arcot, mert így csak szétkenjük a felszívott olajos filmréteget.
  • Ne nyúlkáljunk az arcunkhoz! A babrálással csak még több piszkot, faggyút, baktériumot juttatunk a kezünkről az arcunkra. Ha lemosásról, ápolásról van szó, mindenképpen mossunk kezet előtte.
  • Sokan úgy vélik, zsíros bőrnél nem szükséges a fényvédelem, mert csak eltömíti a pórusokat, holott ez így nem igaz. Fontos a napvédő termékek használata, de ahhoz, hogy megelőzhető legyen a pattanások kialakulása, érdemes elkerülni az illatosított készítményeket és cink oxid vagy titanium dioxid tartalmú terméket választani.

Nyáron is fontos a zsíros bőr kezelése

- A napfény jót tehet a zsíros bőrnek, de sokszor ennél komolyabb segítségre van szükség. Kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés esetében a speciális kozmetikai kezelések hozhatnak jó eredményt. Ilyenkor természetesen nem egyetlen kezeléstől kell „csodát várni”, érdemes kúrában gondolkozni az eredményekhez – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere. - Első lépés a már kialakult gyulladások, pattanások kezeléséhez a bőr tisztítása, a mitesszerek eltávolítása. Ha ez megtörtént, választhatunk az egyes célzott kezelések közül. Nyáron is nagyon jól beválhat az ózonkezelés, amely baktériumölő és mély fertőtlenítő hatása miatt kiválóan alkalmas a pattanásos bőr, tág pórusú arcbőr, seborrhoeás bőr kezelésére. Az aknelámpa is hasznos lehet, hiszen ennek fénysugarai az UV-fény tartományán kívül esnek, így bőrkárosodás veszélye nélkül, biztonsággal alkalmazhatóak. A lámpa a kék sugarai pedig a baktériumok elpusztításáért felelnek.
Az őszi, fényhiányosabb hónapokban a zsíros bőrön is segíthet a mélyhámlasztás, amely újra strukturálja a bőr és a kötőszövetet. Az intenzíven bemasszírozott hatóanyagok hatására az anyagcsere-, és regeneráló folyamatok felgyorsulnak, aktivizálódnak. A vérkeringés javul, és ezáltal az oxigén-, valamint tápanyag ellátás is megsokszorozódik. A 28 napos természetes bőrmegújulási ciklus így sokkal hamarabb, mindössze 3-5 nap alatt megy végbe.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Megosztás: