Táplálékallergiás és külföldre utazna? Ezt az 5 dolgot fontolja meg!

Táplálékallergiás és külföldre utazna? Ezt az 5 dolgot fontolja meg!

Ételallergiásként utazni nagy körültekintést igénylő kihívás. Dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus szakembere szerint alapos tervezéssel és némi előzetes kutatómunkával azonban biztonságossá tehető a nyaralás akár külföldön is.

Aki ételallergiás vagy ételintoleranciával él együtt, annak utazás közben is oda kell figyelnie arra, hogy mit eszik, ami komoly stresszfaktort jelenthet az érintett számára – mondja dr. Moric Krisztina, akinek a segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb utazási tudnivalókat.

Mire figyeljünk, ha ételallergiásként külföldre utazunk?

1. A közösségi tér kincseket érő információkkal szolgálhat

Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes alapos kutatómunkával indítani a nyaralás megtervezését. A táplálékallergiások számára készült applikációk mellett az interneten is számtalan specifikus csoportot találhatunk, ahol nem csak a hazai, de a külföldi utazásokkal kapcsolatban is értékes információkat szerezhetünk allergiabarát vendéglátóhelyekről és szállásokról. Ma már egyre több szálloda és vendéglátóhely ismeri fel az ételallergiás utazók igényeit, és kínál speciális szolgáltatásokat. A megbízható vendéglátóhelyeket és üzleteket érdemes térképen is elmenteni.

2. Kártyák nélkül egy tapodtat sem!Ételallergiával utazni nagy kihívást jelenthet.

Moric doktornő szerint a külföldi utazások legkényesebb pontja annak elmagyarázása, hogy pontosan mely alapanyagok és ételek jelentenek veszélyt számunkra. Arra az esetre, ha nyelvi bizonytalanságok adódnának, tartsunk magunknál ételallergia kártyákat. Ezek a célország nyelvén adnak egyértelmű és udvarias szövegezésű tájékoztatást allergiánkról és arról, hogy mire kell figyelni ételeink elkészítése közben. Praktikus, ha a kártyákon piktogramok is találhatók, amelyek egyértelművé teszik a tiltólistás allergéneket. Amennyiben nem szeretnénk kis kártyákkal bajlódni, akkor a netről is letölthetünk hasonló digitális kártyákat, amelyeket a mobilunkon tárolhatunk. A szakember azt tanácsolja, hogy ne elégedjünk meg az étlapon szereplő információkkal. Merjünk kérdezni, és bizonyosodjunk meg arról is, hogy pontosan megértették kéréseinket és allergiánk súlyosságát. Kérdezzünk rá, hogy a keresztszennyeződés lehetőségét ki tudják-e zárni. Amennyiben olyan helyre tévedünk, ahol láthatóan nem értik meg az allergiánkkal kapcsolatos információkat, vagy elutasítóak a kéréseinkkel kapcsolatban, ott inkább ne fogyasszunk ételt!

3. A nyelvi gyorstalpaló életet menthet

Mivel az élelmiszerek címkézésében igencsak eltérő a gyakorlat az egyes országokban, így nem minden esetben hagyatkozhatunk ezekre – figyelmeztet a szakember, aki azt ajánlja, hogy mielőtt útnak indulunk, járjunk utána és ha kell, készítsünk egy szólistát arról, hogy a célországban miként nevezik a számunkra problémát jelentő összetevőket. Legyen kéznél mindenképp a Google fordító is, így a termékcímkéket befotózva gyorsan informálódhatunk arról, hogy biztonságos-e az adott élelmiszer számunkra.

4. Gondoskodjunk harapnivalóról!

Csomagoljunk be bőségesen harapnivalót az útra, hiszen bármikor adódhatnak váratlan helyzetek, így egy járattörlés, késés vagy hosszúra nyúlt reptérellenőrzés esetén sem kell aggódni, hogy hol szerzünk be biztonságos élelmiszereket. Minden esetben tájékozódjunk azonban arról, hogy mit vihetünk be magunkkal az adott országba. Komoly kellemetlenségektől kímélhetjük meg magunkat.

5. Felkészülés vészhelyzetekre

Utazás előtt gondosan állítsuk össze a szükséges gyógyszerekből (antihisztaminok, epinefrin injekció, inhalátor) álló csomagot. Ellenőrizzük a lejárati időket és azt is, hogy mindenből elegendő mennyiség áll-e a rendelkezésünkre. Ha szükséges, írassunk fel új gyógyszereket az útra! Érdemes egy angol nyelvű orvosi igazolással is készülni a speciális és nélkülözhetetlen gyógyszereinkről, amelyeket magunkkal szeretnénk vinni kézipoggyászunkban. Győződjünk meg arról is, hogy utasbiztosításunk fedezi-e az allergiával kapcsolatos váratlan egészségügyi költségeket! Végül tájékozódjunk arról, hova fordulhatunk, súlyos allergiás roham esetén! 

-Aki ételallergiásként most tervez először hosszabb nyaralást, annak érdemes elsőként olyan úticélt választani, ahol ismerik a betegségét, és nem jelent gondot speciális élelmiszereket vásárolni vagy beülni egy étterembe. Így biztosan a gondtalan kikapcsolódásról és nem az allergia miatti szorongásról szól majd a vakáció – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont orvosa.

Forrás: Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu)

Megosztás: