Mik azok a spermicidek és hogyan kell használni őket a fogamzásgátlásban?

Mik azok a spermicidek és hogyan kell használni őket a fogamzásgátlásban?

A spermicidek röviden olyan fogamzásgátlók, amelyek megakadályozzák a spermát abban, hogy elérje a petesejtet. De a mi a különbség az egyes formák, gélek, krémek, habok közt? Lehet-e, kell-e növelni a hatékonyságukat más módszerekkel együtt? Milyen előnyökről és esetleges hátrányokról lehet beszélni a spermicidek kapcsán? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa.

Hogyan működnek és mennyire hatékonyak a spermicidek?

A spermicid készítmények olyan speciális hatóanyagot, nonoxinol-9-et tartalmaznak, amelyek – a hüvelybe helyezés után – eltorlaszolják a méhnyakat. Így képesek megakadályozni a spermiumot, hogy elérje a petesejtet, vagyis terhesség jöhessen létre. Különböző típusok elérhetők, amelyek azonban önmagukban nem elégségesek a biztonságos védekezéshez. Mivel csupán 70%-ra tehető a hatékonyságuk, mindenképpen más módszerrel, leginkább óvszerrel kombinálva szükséges alkalmazni a spermicideket.

Így kell használni a különböző típusú spermicid készítményeket

A fogamzásgátló kiválasztásához ajánlott a nőgyógyászati tanácsadás.A spermicid készítmények esetén különösen fontos a megfelelő használat, ugyanis helytelenül használva veszítenek a hatékonyságukból. Ezért mindig el kell olvasni a használati utasítást! Általánosságban elmondható, hogy kézmosás után a hüvelybe kell helyezni az adott készítményt, legalább 10-15 perccel a tervezett szexuális aktus előtt. A legtöbb spermicid 60 percig hatékony, de minden aktus előtt újat kell felhelyezni, viszont utána nem szabad eltávolítani azt.

  • Spermicid gél, krém vagy zselé

Az ilyen állagú termékek jellemzően tubusban vannak és a csomagolásban egy applikátor is megtalálható (ami leginkább a tampon applikátorhoz hasonlít). A mélyen a hüvelybe helyezett eszköz segítségével lehet bejuttatni a korábban behelyezett anyagot, amely egyúttal síkosítóként is funkcionál.

  • Spermicid hab

A hab egy aeroszolos palackban van és a csomagolás szintén tartalmaz egy applikátort is. Ez utóbbi feltöltéséhez követni kell a használati útmutatót. Ez a típus csak 30 percig hatékony, erre fontos figyelni.

  • Spermicid kúp

A kúpokat a méhszáj közelébe, minél mélyebbre kell felhelyezni, a készítmények csak a hüvelybe helyezés után olvadnak fel. (Ezt a feloldódást nem mindig lehet érezni.)

  • Spermicid film

Ez a típus ugyanúgy működik, mint a kúp, csak ez esetben egy vékony lapocskáról van szó.

  • Spermicid óvszer

Léteznek olyan óvszerek, amelyeket előzetesen spermicid készítményekkel vonnak be. Ezeket ugyanúgy kell használni, mint a hagyományos gumióvszereket, arra azonban érdemes figyelni, hogy általában rövidebb a szavatossági idejük. Ez egy drágább, de jó megoldás lehet, hiszen így két módszer előnyei egyesíthetők.

  • Spermicid szivacs

Ezt a kis, spermicidet tartalmazó szivacsot vízzel meg kell nedvesíteni, és így helyezni a hüvelybe. Nagy előnye, hogy akár 24 órával a tervezett aktus előtt is felhelyezhető, de utána legalább még 6 óráig bent kell hagyni.

Előnyök, hátrányok – érdemes ismerni

- Amikor valaki a fogamzásgátlás módjáról szeretne dönteni, ajánlatos felkeresnie egy nőgyógyászt, aki több szempontot figyelembe véve, egy vizsgálat, egy anamnézis felvétel és többnyire egy laborlelet ismeretében tud személyre szabottan optimális módszert ajánlani. Ugyancsak előzetesen meg tudjuk beszélni az egyes módszerek előnyeit, hátrányait is, így az adott páciens megelőzhet néhány nem várt eseményt – hangsúlyozza dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa.  – A spermicid készítményekről például érdemes tudni, hogy lehetnek mellékhatásaik, leginkább irritáció a hüvelyben vagy a péniszen. Ilyen esetben nem csak a kellemetlen érzés miatt kell abbahagyni a termék használatát, de azért is, mert az irritáció miatt megnyílhat az út a kórokozók előtt is. Ráadásul önmagában a spermicid készítmény nem véd a nemi betegségek ellen, és a hatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy sikerült-e időben, megfelelő módon felhelyezni. Ugyanakkor ez egy hormonmentes lehetőség, amit könnyű beszerezni, és hasznos kiegészítése lehet az óvszer vagy a pesszárium alkalmazásnak.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Megosztás: