A nyári melegben jól esik a friss gyümölcsökből, zöldségekből és könnyed húsokból összeállított étrend, amihez alkalmanként szívesen kortyolunk egy-egy pohár pohár bort is. Dr. Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a még oly könnyednek tűnő nyári fogások között is megbújhatnak olyan alapanyagok, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak a hisztaminérzékenyeknek.
A hisztaminérzékenység változatos tüneteket okozhat
A hisztamin a szervezetünk immunsejtjeiben termelődő biológiai anyag, ami többek között fontos szerepet játszik az immunválaszban és gyulladásos folyamatokban. Emellett azonban jelentős mennyiségű hisztamin jut be a szervezetünkbe élelmiszerek útján is, melynek különösen gazdag forrásai az erjesztett, hosszan érlelt és tárolt élelmiszerek. A hisztamin lebontásáért egy, a bélfalban lévő enzim (DAO-diamino-oxidáz) felelős. Hisztaminintolerancia esetén azonban a DAO enzim termelődése csökken, a szervezetben felhalmozott hisztamin pedig – az egyéni tolerancia függvényében – számtalan kellemetlen panaszt okozhat az érintetteknél. Ha egy szelet grillezett sajt, pár szem friss eper vagy egy kis pohárnyi vörösbor elfogyasztása után valaki hirtelen tüsszögni kezd, bőre hevesen viszket vagy allergiaszerű náthás tünetei alakulnak ki, akkor elképzelhető, hogy hisztamin intolerancia áll fenn nála. Ezek az ételek ugyanis hisztaminban gazdagok és panaszokat okozhatnak. A hisztamin intolerancia tünetei azonban igen változatosak lehetnek – teszi hozzá dr. Sárdi Krisztina. A bőr- (bőrpír, csalánkiütés) és légúti tünetek (köhögés, torokviszketés, nehézlégzés, orrfolyás) mellett emésztőrendszeri panaszokat (hányinger, puffadás, hasmenés), arc- és szájduzzanatot, valamint szédülést, fejfájást is kiválthat a hisztaminérzékenység. Fontos megjegyezni, hogy a DAO enzim működését bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és vérnyomáscsökkentők), és a bélflóra egyensúlyi állapotának megváltozása is gátolhatja. Emellett kisebb mértékben ugyan, de a tartós stressz és intenzív testmozgás vagy fizikai tevékenység is felelőssé tehető a hisztamin felszabadulásáért.
-Hisztaminérzékenység esetén – az egyéni tolerancia függvényében – hisztaminszegény, illetve -mentes diétára lesz szükség, illetve lehetőség van DAO enzim tabletta formájában történő pótlására is.
Nyári ételek és italok, amelyek panaszokat okozhatnak
A hisztaminérzékenyek számára nyáron különösen fontos odafigyelni az ételek és italok kiválasztására, mivel sok szezonális étel és ital rendelkezik magas hisztamintartalommal vagy szabadíthat fel hisztamint a szervezetben. A nyár a friss gyümölcsök és zöldségek szezonja, és bár ezekről az alapanyagokról nehéz elhinni, de – egyéni érzékenységtől függően - okozhatnak panaszokat a hisztaminérzékenyeknél. Sajnos ezek egyike lehet a szezon két nagy kedvence, a paradicsom és a padlizsán is, de a könnyű és friss zöldsalátákhoz adott joghurt és ecetféleségek (pl. balzsamecet, bor- és rizsecet) szintén tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél. A nyári időszak slágerei az eper, a málna és a trópusi gyümölcsök (banán, kivi, ananász, papaja, mangó), amelyek a salátákban, desszertekben, koktélokban és fagylaltokban is megtalálhatók – ezekből is érdemes csínján fogyasztaniuk a hisztaminra érzékenyeknek. Mint Sárdi doktornő mondja, a húsfélék közül elősorban a halakkal és a tengeri herkentyűkkel akad a legtöbb gond, amelyeknek sokszor igen nehéz ellenállni a tengerparti pihenés alatt. Magas hisztamintartalmuk miatt azonban mégis érdemes ezeket is elkerülni. Grillezéskor a szárított és füstölt húsféleségek, érett sajtok, élelmiszer-adalékanyagokat és ízfokozókat tartalmazó, bolti szárított grillfűszerek és pácok fogyasztása sem ajánlott. Az italok közül kerülendők a magas hisztamintartalmú borok, a sörök és a pezsgő, valamint a paradicsomlé és az ezekből készült koktélok is. A jeges limonádék kihagyhatatlan alapanyagai, a citrusfélék szintén elősegítik a hisztamin felszabadulását – hívja fel a figyelmet dr. Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai Központ szakembere.
Mire figyeljen a hisztaminérzékeny beteg az ételek elkészítésekor?
- Ha lehetősége van rá, elsősorban friss terméket vásároljon!
- Kerülje a feldolgozott vagy tartósított élelmiszereket!
- Törekedjen arra, hogy a megvásárolt húsféleségeket minél előbb feldolgozza!
- Legyen óvatos a maradékokkal! A hosszabb ideig tárolt élelmiszerek általában több hisztamint halmoznak fel.
Forrás: Gasztroenterológiai Központ (www.gasztroenterologiaikozpont.hu)