Cukorbetegség: hogyan ismerheti fel?

Cukorbetegség: hogyan ismerheti fel?

A diabétesz egy szénhidrát-anyagcsere zavarral járó krónikus betegség, melynek tünetei elsősorban attól függenek, hogy mely típusa áll fenn a betegnél. Aggodalommal tölti el, hogy Ön vagy valaki a környezetében cukorbeteg lehet? Dr. Porochnavecz Mariettával, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakorvosának segítségével vettük számba a korai figyelmeztető jeleket.

Cukorbeteg lehetek?

-A cukorbetegség egy hosszú távú (krónikus) anyagcsere-betegség, amelyben a szervezet nem tudja szabályozni a vércukor mennyiségét. A legáltalánosabb megkülönböztetés szerint két fő típusa van. Az 1-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő cukorbetegség) bármely életkorban kialakulhat, de leginkább gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban diagnosztizáljuk – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta. Egy autoimmun folyamatról van szó, melynek lényege, hogy a szervezet nem termel elegendő inzulin hormont, ami a glükózt sejtekbe történő beépüléséhez szükséges. Ez okozza a vércukor vérben történő megemelkedését. A tünetek általában hirtelen és viharos gyorsasággal lépnek fel, így az érintettek számára is szembetűnőek lehetnek. Mivel ez az állapot kezelés nélkül a vércukorszint veszélyesen magas szintjéhez és ezáltal súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet (beleértve a diabéteszes ketoacidózist, ami egy életveszélyes állapot), ezért a tünetek (acetonos lehelet, fokozott szomjúság, gyakori vizelés, extrém éhségérzet, ingerlékenység, jelentős súlycsökkenés) észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az inzulinfüggő diabétesszel ellentétben a 2-es típusú cukorbetegség nem autoimmun állapot, hátterében az inzulinelválasztás és az inzulinhatás károsodása áll fenn: a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, és idővel a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint a vércukorszint szabályozásához. Mint Porochnavecz doktornő hangsúlyozza, ez esetben a tünetek, amelyek átfedést mutatnak az 1-es típusú diabétesz tüneteivel, fokozatosan (gyermekeknél hónapok, felnőtteknél pedig évek alatt) fejlődnek ki. Így sokszor nehéz tetten érni őket, különösen a betegség korai stádiumában. Az alattomosan lappangó, kezeletlen cukorbetegség azonban számos létfontosságú szervünket (a szívet, az ereket, az idegeket, a szemet és a vesét) károsíthatja, amit kizárólag a korai diagnózis és a vércukorszint optimalizálásával előzhetünk meg.

Jelek, amelyek cukorbetegségre hívhatják fel a figyelmet

1. Gyakori vizelési inger

A cukorbetegség egyik klasszikus klinikai tünete a vizelet mennyiségének megnövekedése. A vércukorszint kóros megemelkedése ugyanis arra készteti a veséket, hogy vizet vonjanak el a szövetektől, és a vizeletürítéssel mihamarabb megszabadítsák szervezetünket a felesleges glükóztól. Mindeközben a sejtek is folyadékot pumpálnak a véráramba, hogy segítsenek kiöblíteni a nagymennyiségű cukrot. Bár a vesék keményen dolgoznak, hogy kiszűrjék a felesleges cukrot, idővel nem lesznek képesek lépést tartani (azaz nem tudják visszaszívni az összes glükózt), így a felesleges vércukor a vizelettel együtt távozik. Mivel a glükóz ozmotikusan aktív anyag, több vizet vonz magához, amikor a veséken keresztül áthalad. Ennek eredményeként fokozódik a vizeletkiválasztás.

– A számok nyelvére lefordítva: normál esetben napi 1,5 liternyi vizelet ürül; ha ettől több (2,5 litert meghaladó) vizelet képződik, akkor polyuriáról beszélünk, ami felveti a cukorbetegség lehetőségét. Ha tehát azt tapasztalja, hogy mostanában a kelleténél több időt tölt a mellékhelyiségben, és éjszaka gyakran ébred sürgető vizelési ingerre, akkor gondoljon a cukorbetegségre! – hívja fel a figyelmet a diabetológus szakember.

2. Túlzott szomjúság

A gyakoribb vizeletürítés és a nagyobb mennyiségben távozó vizelet miatt több vizet veszít a szervezet, ami fokozott, olthatatlan szomjúságérzetet vált ki.

3. Extrém fáradtság

Egy-egy stresszesebb időszakban sokszor érezzük úgy, hogy a kimerültség teljesen úrrá lett rajtunk. Ha azonban az extrém fáradtság és gyengeség tartósan fennáll, akkor könnyen elképzelhető, hogy szervezetünk üzemanyaghiányban szenved. Amikor valaki cukorbetegségben szenved, sejtjei nem jutnak hozzá az energiát szolgáltató glükózhoz, ez okozza ezt a rendkívül letaglózó állapotot.

4. Farkaséhség

A fokozott fizikai aktivitás, a stressz és a kialvatlanság étvágyfokozó hatású lehet, de a csillapíthatatlan éhség annak a jele is lehet, hogy szervezetünk éhezik. Ennek az a magyarázata, hogy a sejtek rezisztensek az inzulinnal szemben, a glükóz a vérben marad, így hozzáférhetetlen marad testünk számára. Emiatt a szervezet olyan hormonokat szabadít fel, amelyek jelzést adnak agyunknak, hogy mihamarabb ennünk kell.

5. Homályos látás

A magas vércukorszint a szem ereit is károsíthatja, mivel a glükóz hígítására szolgáló folyadékot a szervezet a szemlencséktől is elvonhatja. Ez a szemlencse duzzadásához és alakjának változásához vezet, ami nehezített fókuszálást, homályos látást, valamint szemszárazságot okoz. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mihamarabb forduljon orvoshoz, hiszen megfelelő ellátás hiányában a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, a látásvesztés is kialakulhat!

6. Gyakori bőrproblémák

A makacsul visszatérő bőrproblémák igen jellegzetes tünetei a cukorbetegségnek. Ezek egyike a fokozott bőrszárazság, amely a szervezet víztartalmának csökkenése miatt alakul ki, és hámlással, időnként akár heves viszketéssel jár. Mivel a szövetek cukortartalma magasabb az átlagosnál, emiatt gyakoribbá válhatnak a gombás bőrfertőzések (a lábujjak között, a körmökön, a fejbőrön, nőknél a hüvelyben) és a szőrtüszőgyulladások. A hajlatokban, a csuklón és a könyökökön megjelenő sötétebb, bársonyos tapintású foltok (acanthosis nigricans) szintén arról árulkodhatnak, hogy megemelkedhetett a vércukorszint a szervezetben. Az ujjakon, lábujjakon megvastagodó bőr és a szem körüli sárgás lerakódások (xanthelasma) is kórosan megnövekedett vércukorszintre hívhatják fel az érintettek figyelmét.

7. Lassan gyógyuló sebek

A tartósan magas vércukorszint a keringést és a sebgyógyulást is befolyásolja: mivel a seb nem kap elegendő oxigént és tápanyagot, a normál gyógyulási folyamat lelassul. A nehezen gyógyuló vágott sebek, sérülések és zúzódások (különösen a lábon) kezelés híján diabéteszes fekélyek kialakulásához is vezethetnek.

8. Zsibbadás vagy bizsergés

A karokban és a lábakban jelentkező tűszúrásszerű, bizsergő érzés, valamint zsibbadás is a cukorbetegség szokatlan tünetei, amelyek az idegeket érintő károsodás (neuropátia) következményei. A tünetek csökkentése és az életkilátásokat rontó további szövődmények megelőzése kizárólag a vércukorszint optimális tartományban tartásával előzhető meg.

– Diabéteszre utaló tünetek jelentkezésekor indokolt a mihamarabbi vércukor-meghatározás, illetve további laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek a betegség tipizálásához és a szénhidrátanyagcserezavar stádiumának meghatározásához. A diagnózis felállítását követően azonnal el kell kezdeni a terápiát, a glikémiás kontroll javítása, valamint a szövődmények kezelése és kialakulásuk megelőzése érdekében – figyelmeztet dr. Porochovanecz Marietta, a Cukorbetegközpont szakembere.

Forrás: Cukorbetegközpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

 

Megosztás: