Fertőző betegségek a terhesség alatt - muszáj kezelni

Fertőző betegségek a terhesség alatt - muszáj kezelni

A fertőző betegségek közül jónéhány gyakrabban érinti a várandós nőket, akik eleve fogékonyabbak lehetnek a kórokozókra. Ezek kezelése nem csak a kellemetlenségek megszüntetése, a kismama közérzete miatt fontos, de akár súlyos komplikációk is kivédhetők a szakszerű ellátással. Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy legyen szó például húgyúti fertőzésről, gombás fertőzésről vagy bakteriális vaginózisról, a várandós nőknek fontos orvoshoz fordulniuk.

Miért lehetnek fogékonyabbak a kismamák a fertőzésekre?

A fertőző betegségeket számos kórokozó (például baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) előidézheti és a fertőződés módja is változatos (például emberről emberre, állatok, víz vagy élelmiszer által terjedhetnek). A gyakoribb fertőzések ártalmatlanok, de nyilván vannak veszélyesebbek is, így a védekezés minden esetben fontos.
Bizonyos populációknál, így a kismamáknál is felerősödik a fertőzésekre való hajlam, aminek több oka is van. A megváltozott immunfunkciók, mint a T- és B-sejtek, és a természetes ölő sejtek aktivitásának csökkenése, valamint bizonyos idegsejtek (dendritikus sejtek) aktivitásának növekedése mind hozzájárulnak a nagyobb fogékonysághoz. Éppen ezért a várandósoknál nem ritka az influenza, a hüvelyi gombás fertőzés, a herpesz, a húgyút ferztőzés, a streptococcus B okozta fertőzés, a bakteriális vaginózis és akár a listeria.

Ezek a leggyakoribb fertőzések várandósoknál

  • Hüvelyi fertőzések

A kismamák fertőző betegségeit kezelni kell.A leggyakrabban bakteriális vaginózis és gombás fertőzés fordulhat elő, melyek közül a bakteriális vaginózis a legsűrűbben diagnosztizált hüvelyi fertőzés. Ennek fő oka, hogy a terhesség során felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Legtöbbször nincs feltűnő jele a fertőzésnek, de egyes esetekben szokatlan, kellemetlen szagú folyásról számolnak be a kismamák. A kezelés azért fontos, mert a kezeletlen betegség növeli a koraszülés kockázatát.

  • Gombás fertőzés vagy candidiasis

Ez a fertőzés azért érinti gyakrabban a terhes nőket, mert a várandósság alatt megnő a hüvelyváladék ösztrogénszintje és glikogén tartalma is.  A nőgyógyász javasolhat akár recept nélküli, helyileg alkalmazandó szereket is a kezelésre, amelyeknél minimális a magzatra való átterjedés kockázata. Súlyosabb esetben mérlegeli a szájon át szedhető gyógyszerek elrendelését. 

  • Húgyúti fertőzés

A várandós nők 10-15%-ánál van jelen a húgyúti fertőzés tünetmentesen, ami azonban így is növeli az olyan komplikációk kockázatát, mint a koraszülés. Szerencsére egy egyszerű vizeletvizsgálattal könnyen kimutatható a fertőzés jelenléte, amely leggyakrabban antibiotikumos kezelést igényel, de az is nagyon fontos, hogy a nők ne tartogassák a vizeletet, hanem az inger megjelenésekor mihamarabb menjenek el vécére, valamint igyanak sokat.

  • Streptococcus B fertőzés

Ez a veszélyes fertőzések közt a leggyakoribb típus, amely az újszülöttet és esetleg az anyát is veszélyeztetheti. A fertőzés formája lehet például tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés, a kezelés antibiotikummal történik, kórházi körülmények közt.

A kezelés minden esetben gondos mérlegelést igényel

- Mivel a kismamamák fogékonyabbak a fertőzésekre, a fentieken kívül akár más betegségekkel is szembesülhetnek, mint például az influenza vagy a Covid. A kezelés minden esetben fontos, hiszen korai felismeréssel és az adekvát módszer alkalmazásával olyan súlyos következmények kockázatát minimalizálhatjuk, mint a koraszülés, a szülés körüli komplikációk vagy az alacsony születési súly – hangsúlyozza dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa. – Ugyanakkor azokat a várandós pácienseket, akik nem szívesen szednek gyógyszert, fontos megnyugtatni, hogy ilyen esetekben mindig gondos mérlegelés után döntünk a kezelésről. A lehető legkisebb kockázat mellett elérhető legnagyobb nyereség elvét alkalmazzuk, hogy a magzat és az anyuka is a legnagyobb biztonságban élhesse meg a várandósságot és a szülést.  

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

Megosztás: